fejlecproba5

Zöld iroda műhelymunka az Erőforrásközpontban

Napjainkban egyre több ember törekszik a környezettudatosabb életmódra. Egyre inkább bőrünkön érezzük az ökológiai válság hatásait, leginkább klímánk megváltozása és az egyre gyakoribbá váló extrém időjárási jelenségek jelzik a növekvő problémát. Próbálunk tenni az ökológiai összeomlás megelőzéséért és már jelen lévő negatív hatásokhoz való alkalmazkodásért. Egyre több emberben jelenik meg az igény arra, hogy nemcsak otthon, hanem munkahelyeiken, szervezeteikben is környezettudatosabban éljenek.

A környezettudatos szervezeti működés kialakításában és a környezettudatos irodai közösség létrehozásában segít többek között az Európai Zöld Iroda modell is. A modell egyszerre menedzsment eszköz (jól meghatározott lépéseken vezet végig) és gyakorlati tanácsokat is ad 17 különböző szervezeti működési területen a zöld közbeszerzéstől az energiahatékonyságon át a rendezvényszervezésig.

2022. december elején egy szakértőkből álló csapattal kétnapos műhelymunkát szerveztünk, amely során elindítottuk a Zöld Iroda modell alkalmazását a Gyergyói Közösségi Erőforrásközpontban. A műhelymunka során felmértük az Erőforrásközpont aktuális működését, akciótervet készítettünk a 2023-as évre és hasznos tudásanyagok átadásával készítettük fel a központ munkaközösségét az akcióterv kivitelezésére. Az Erőforrásközpont által is használt irodában jelenleg két egyesület, illetve egy tanácsadó cég is működik.

eroforraskozpont zi 2022 okoterkepezes

Azt reméljük, hogy hosszú távon, lépésről lépésre sikerül az Erőforrásközpont gyakorlati működését környezettudatosabbá tenni és ezáltal példát is mutatni más gyergyói szervezeteknek is arra vonatkozóan, hogy hogyan tehetik környezetbarátabbá a mindennapi működésüket és hogyan szervezhetnek környezettudatosabb irodai közösséget.

A műhelymunkát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatása segítségével valósítottuk meg.