fejlecproba5

Bemutatkozik az ÁMA

(Az 1998. július 31.- ei adásban elhangzott beszélgetések alapján)

 

Az ÁMA Általános Műveltség Alapítvány-t jelent és pillanatnyilag a Szakszervezetek Művelődési Házában van a székhelye. Az alapítvány 1996-ban alakult és az SZMH helyzetén próbál segíteni. Mivel nagyon sok pénzforrás és támogató megtagadta egy Bukaresthez tartozó Müvelődési Ház támogatását, létrehozták az ÁMA-t, hogy segítse lelkesedésel, személyi háttérrel, pénzzel a gyergyói művelődési életet. Az alapítványnak jelenleg 50 tagja van, vezetősége: Rés Éva elnök, Borzási Mária alelnök, Czirják Edit titkár.

 

Tevékenységeik közül a legfontosabb a MÜSZIT - Műkedvelő Színjátszó Találkozó, amelyet a SZMH-tól vettek át és amelyből a VI.-ot szeretnék megszervezni szeptember végén, ezenkívül apró koncertek, kiállítások Gyergyószentmiklóson és máshol. A legutolsó kiállítást július 17-én Biatorbágyon szervezték közösen a Biatorbágy-i Önkormányzattal és a Herceghalmi Parnassus Koncert Irodával.

Távlatilag, ha az anyagiak engedik, folytatni szeretnék a klasszikus koncert sorozatot, megszervezni továbbra is a MÜSZIT-et, kiállításokat, és terveik között szerepel a tagság aktívabb bevonása a tevékenységekbe.

Az alapítványnak pillanatnyilag nincs kiadványa, a Kisújság oldalán hirdeti programjait, de a jövőben a Művelődési Kalauzt szeretnék átvenni.

Kérésük az lenne, hogy létezzen a polgármesteri Hivatalon belül egy olyan civil fórum, amelyhez kéréseikkel fordulhatnak és amelyre 2 héten belül választ kaphatnak, hiszen nem járható út az, hogy minden kéréssel a polgármesterhez kell fordulni.