fejlecproba5

Bemutatjuk a Borsos Miklós Művészetéért Alapítványt

1998

 

Az alapítvány 1992-ben alakult Gyergyócsomafalván. Célja Borsos Miklós művészi, szellemi és erkölcsi hagyatékának ápolása, a tehetségkutatás és tehetséggondozás. Ezeknek a céloknak a megvalósitásához különféle eszközöket kerestek: a művész alkotásainak közvetlen és közvetett bemutatása, emlékszoba berendezése, kiállitások, megemlékezések szervezése, előadások, alkotótáborok szervezése a Kárpát medencei magyar tehetséges gyerekek számára. Ezt a tábort idén 5. alkalommal szervezik meg. Programjaik egyaránt szólnak gyerekeknek és időseknek, tevékenységeink közül kiemelhetjük a következőket :

 

1993-ban Borsos Miklós emlékkiállitás szervezése

1994-ben a Duna TV találkozó szervezése

1995 június 28-án Borsos Miklós " Flóra " nevü szobrának felavatása Csomafalván

1996-ban Borsos Miklós emlékünnepség szervezése

ugyanakkor havi rendszerességgel szerveznek képzőművészeti kiállitást induló művészek számára, valamint a csomafalvi Értelmiségi Fórumok szervezése

 

Az alapítvány vezetősége: Borsos Géza elnök, dr. Borboly István alelnök, Antal Teréz titkár, Bancsi Edit ügyvezető titkár, tagjai pedig csomafalvi értelmiségiek és szülők.

Borsos Miklós művészi, szellemi és erkölcsi hagyatékának ápolása, felszínre hozása érdekében szeretnének a közeljövőben egy Borsos Miklós díjat meghirdetni olyan képzőművészek számára akik legaktívabban résztvesznek a Borsos Miklós életmű ápolásában.

Van egy testvéralapitványuk Magyarországon, a Borsos Miklós Alapítvány, kapcsolatunk van a fehérgyarmati alkotóközponttal, ők küldenek tehetséges gyerekeket a szervezett táborokba, egy csoport gyergyói gyerek pedig idén a Fehérgyarmat melletti Tivadar-i alkotótáborba kapott meghivást.

Az anyagi alap előteremtéséhez egy támogatási rendszert dolgoztak ki , kihasználják a magyarországi kapcsolatokat, pályázatokat nyújtanak be az Illyés Közalapitványhoz és a romániai civil szervezetekhez. A mostani alkotótábort, amelyet aug. 17-27 között szerveztek Gyergyószárhegyen, a bukaresti Civil Társadalom Fejlődéséért Alapitvány támogatta.