fejlecproba5

Bemutatkozik a NATURLAND Alapítvány

(Az 1998. Szeptember 25. - ei adásban elhangzott beszélgetések alapján)

 

Az alapítványt Leopold Anna biológia szakos tanárnő, az alapítvány kuratóriumának tagja mutatta be. A NATURLAND 1994-ben alakult mint környezetvédelmi csoport majd 1995-ben bejegyeztették alapítvány formájában is. Célja bevonni a tanuló ifjúságot egy környezetvédelmi viselkedési formába, ami fontos egy olyan társadalom kialakulásához, amely képes vigyázni környezetére, a természetre, és beilleszkedik abba.

 

Tevékenységeik között szerepel néhány állandó, hagyományörző program, ilyen minden év április 22-én a FÖLD NAP-i egy hetes rendezvény, amelyen megemlékeznek arról, hogy egy Földünk van és meg kell őríznünk a jövő generációknak. Ez a program vetélkedőket foglal magába, tudományos szessziót, rajzkiállítást és minden olyan tevékenységet, amely keretén belül a fiatalok bővíthetik tudásukat környezetükről.

 

Folyamatosan zajlik egy dokumentációs anyag összegyűjtése, amelyet a Naturland székházban tárolnak - Kárpátok utca 6 szám, telefon 164116 - és amely szakkönyveket, diafilmeket, videokazettákat tartalmaz , amelyet úgy iskolákban, mint óvodákban egyaránt használni lehet.

 

Érdekes akciónak bizonyult a BÓBITA óvodai környezetvédelmi nevelési program, amelynek ötlete, mint ahogy Bodó Zsuzsa óvónőtől megtudtuk, Pupák Zsuzsa tanárnőtől származik, aki tudva azt, hogy a környezetismeret az óvódai nevelés alapköve, javasolta pályázat megírását erre a programra. A tevékenység már 2 éve működik, érdekessége az, hogy középiskolás diákok segítik az óvónők munkáját. Amint Csibi Zsuzsa és Duka Emese XII. osztályos diákok elmondták, nem könnyű ez a munka, de mégis megéri, ugyanis megismertetik az óvodásokkal környezetüket, tudatosítják a környezet védelmének szükségességét, azt, hogy a természetet védeni kell, egyébként elpusztul és vele együtt mi is. Segítenek abban, hogy az óvodások rádöbbenjenek arra, hogy természetes anyagból (dióhéj, papír, fakéreg stb) készült játékokkal is pontosan úgy lehet játszani, mint a méregdrága játékokkal.

 

Egy másik hagyományos rendezvény a NATURLAND TÁBOR, amelyet mindig a nyári vakáció első hetében szerveznek. Ez egy igazi természetbarát, erdei környezetben szervezett tevékenységsorozat, amely gyalogtúrát, környezetismeretet és környezettszennyezési felméréseket ölel fel. A táborban azok a diákok vesznek részt, akik kitűnnek az előző évi tevékenységekben, ugyanakkor résztvesznek meghívottak is Gyergyószentmiklós testvérvárosaiból. Amint Nagy Anna V. osztályos tanuló mesélte, az idei tábor is nagyon érdekes volt, nagyon jó volt a társaság, túráztak a Pricskére és a Mária kőre, érdekes növényeket láttak és gyűjtöttek, szórakozásképpen játszottak, madárfészket készítettek.

 

A Naturland tevékenységéhez hozzátartozik, hogy minden iskolában létezik egy környezetvédelmi csoport, amelyek rendszeresen megszervezik tevékenységeiket: tudományos kutatás középiskolás szinten, tudományos dolgozatok készítése, amelyekkel megyei és nemzetközi tudományos szessziókon is szép sikerrel szerepeltek, illetve kisebb diákok számára kirándulások, természetismereti séták, természetes anyagok gyűjtése és dísztárgyak készítése.

 

A jövőben is szeretnék újra megszervezni a sikeresnek bizonyult tevékenységeket, illetve újdonságként minden kedden foglalkozást indítanak a székházban, ahol műhelymunka formájában, játékosan tanulják meg az érdeklődők megbecsülni a természet adta anyagokat, természtes anyag feldolgozási technikákat, díszítő elemek készítését sajátíthatják el.

 

Mindezekre a programokra a pénzalap pályázatokból illetve jólelkű szponzorok jóvoltából kerül ki.